ELS TORRENTS DE LA SERRA DE TRAMUNTANA


(text d’en Pep Barceló)
La composició geològica de la Serra de Tramuntana, formada per materials calcaris, ha originat, juntament amb el poder erosiu de l’aigua i dels components àcids que arrossega, un gran nombre de falles que s’han convertit en els torrents que avui coneixem.
Donades les dimensions de la Serra, resulta curiosa l’existència de nombrosos torrents secs i aquàtics, lo qual ha abocat en la popularització d’esports com el descens de barrancs a les més de 35 rutes equipades que existeixen a l’illa. Aquesta concentració només és comparable amb les existents a la Sierra de Guara (Osca) o al Baix Pirineu francès, i són molts els esportistes arribats de tota Europa que venen a baixar el mític Torrent des Gorg Blau (Sa Fosca), conegut a tot el continent per la seva singularitat i el Torrent de Mortitx amb la seva no menys espectacular desembocadura als penya-segats de la costa nord.
És al nord de l’illa on es concentren els torrents més espectaculars i amb majors cabdals, així com els torrents fòssils dels vessants marítims de les serralades més altes (Puig Major, Puig Roig i Puig Caragoler).

UN MICA DE HISTÒRIA
Mallorca, ha estat pionera a nivell estatal i europeu en el descens de torrents, activitat que s'inicia a la dècada dels 70 quan es davallen els anomenats clàssics (Sa Fosca,-estiu de 1965, Mortitx, Coanegra, Guix, Mora). A partir de 1990, el perfeccionament dels equipaments i la tecnologia emprada permet davallar torrents de gran verticalitat que recorren tots els racons de la Serra de Tramuntana. Avui en dia, existeixen uns 35 itineraris equipats per a la practica del descens de torrents, si bé alguns d’ells són grans penya-segats que superen els 150 m. de vertical en un sol resalt, altres són llargs i sinuosos, de fins a 6 km de recorregut linial.
TORRENTS MÉS IMPORTANTS

  • Sa fosca
  • Coanegre
  • Na Mora
  • Mortitx
  • De Pareis
ACTIVITAT
Cercau la diferència que hi ha entre:

  • Un riu
  • Un torrent
  • Un barranc