LES TRADICIONS POPULARS


Les festes i celebracions als municipis de la Serra


La varietat de municipis que formen la Serra de Tramuntana ha contribuït a la creació d'un patrimoni festiu i cultural ampli i variat. A més de les festes tradicionals, s'ha creat una gran oferta d'activitats culturals que formen part de l'oferta complementària que sustenta part del turisme cultural.


Festivitats religioses

Nadal:

Tots els pobles de la Serra de Tramuntana celebren el Nadal. Els carrers de les poblacions es decoren amb llums i adorns i, el 24 de desembre, pràcticament totes les esglésies de Mallorca celebren les Matines o Missa del gall, en què es commemora el naixement de Jesús. El cant de la Sibil·la, és un dels moments més emotius d'aquesta celebració.
Es tracta d'un cant antiquíssim que profetitza la fi dl món i queinomés es conserva a l'Alguer (a l'illa de Sardenya) i a Mallorca.
De la mateixa manera destaca, en el santuari de Lluc, l'escolania dels Blauets, un grup de nins i nines que canten la Salve a diari, en públic i davant a una imatge de la Verge. A la missa de matines, un sol blauet interpreta l'anomenat Cant de la Sibil·la, convertint-se així en una de les interpretacions més emblemàtiques de l'illa.

Sant Antoni:

Es celebra el dia 17 de gener de cada any. Es tracta d'una festa molt arrelada en els costums populars. Antigament la gent s'encomanava a Sant Antoni, patró dels animals, per obtenir protecció per als animals útils en les feines del camp. La festa ha evolucionat fins a convertir-se en la celebració que avui coneixem, encara que mai ha perdut la seva essència: venerar el sant i demanar protecció pels animals.

La població acudeix a l'església amb els seus animals perquè rebin la benedicció (beneïdes) de Sant Antoni. Destaquen les beneïdes de Mancor de la Vall i Alaró.

La nit abans es celebra la Revetla de Sant Antoni, en la qual s'encenen grans fogueres en els principals carrers i places dels pobles, mentre la gent fa torrades i gaudeix la festa.Són famoses les de Sa Pobla

Setmana Santa:

La Setmana Santa és una celebració religiosa que commemora la mort i resurrecció de Jesucrist però, a més, és una festa de caràcter popular i les processons es remonten a l'època medieval. Les diverses confraries surten en processó pels carrers de les diverses localitats de les illes. Cal destacar l'espectacular processó de Pollença, denominada "El Davallament", que té lloc el Divendres Sant.

El Corpus:

El Corpus se celebra 60 dies després del diumenge de Pasqua a gairebé totes les localitats de Mallorca, però destaca especialment Pollença. La festa del Corpus a Pollença representa una tradició molt antiga que només es conserva a Pollença: el 'Ball de les àguiles' i la dansa ritual de' Sant Joan Pelós'.

Sant Joan:

A Mallorca com a altres racons del Mediterrani es celebra intensament el solstic d'estiu, mitjançant una festa de benvinguda a l'estiu. La vigília és tradició encendre foguerons (fogueres) al costat de la mar. La festa ha de continuar fins a la sortida del sol, "el sol quan balla". Aquest dia és festa major a Calvià i Deià.

Festes de Sant Pere i de la Verge del Carme:

El 29 de juny dia de Sant Pere, és una important festa marinera. Es celebra a gairebé tots els municipis costaners, on s'organitzen processons marineres. El 16 de juliol a les localitats marineres de Mallorca, entre elles els ports de Sóller, Pollença i Andratx, es celebra una processó marinera en què es canta la Salve Marinera, i hi participen nombroses embarcacions locals, engalanades per a l'ocasió.


Festivitats tradicionals


Les Valentes dones i Es Firó:

La vila de Sóller celebra en la segona setmana de maig la seva festa més popular. Es tracta de les Fires i Festes de Maig, celebracions en què es recorda el paper de les Valentes dones durant un assalt de pirates turcs que va tenir lloc l'11 de maig de 1561.

Moros i Cristians de Pollença:

El 26 de juliol comencen a Pollença les Festes de la Patrona. L'acte central de les festes és el Simulacre de Moros i Cristians, per commemorar la batalla dels pollencins contra 1.500 moros encapçalats pel corsari Dragut, que va tenir lloc el 30 de maig de 1550. Pollença va rebre aquell dia l'atac corsari més important que mai havia patit. La batalla es va guanyar gràcies a l'ajuda de Joan Mas, que va sortir al carrer Major, va alertar del perill i encapçalà el combat heroic contra els adversaris.

La Beata de Valldemossa:

Valldemossa, poble natal de la Beata Santa Catalina Thomàs, es vesteix de gala cada 28 de juliol per retre homenatge a la seva patrona. Per a això, es porta a terme la cavalcada del carro triomfal de la Beata, durant la qual desfilen pels carrers del municipi la beata, una nena de 6 anys natural de Valldemossa, i tota la seva cort d'àngels. A més, l'acompanyen nombroses carrosses engalanades amb cintes de colors i adorns, en les que passegen les persones de la localitat vestides amb els vestits tradicionals mallorquins.

Els Cossiers d'Alaró:

Té lloc en el marc de les festes patronals de Sant Roc (16 d'agost). És particularment interessant perquè en ella té lloc, anualment, el ball dels Cossiers. Els balladors solen ser sis homes abillats típicament, més la Dama, acompanyats tots ells d'un home que fa de Dimoni, i d'un músic que fa sonar una flauta i un tambor. La dansa es realitza traçant un cercle (amb la Dama al centre).


Dansa de les Àguiles de Pollença:

El mateix caràcter religiós és el que té la Dansa de les Àguiles a Pollença, que data del segle XVI, i que consisteix en una desfilada, durant la processó del Corpus, i en companyia d'una imatge de Sant Joan Pelós. El ball és executat per dues dones joves que porten a la cintura una àguila coronada, de cartró, amb el cap al front i simulant muntar-la.